Vynikající pokrm lze připravit i z několika málo základních surovin. Zelné placky z kysaného zelí, bramborové placky a staročeské lokše na sladko jsou toho důkazem. Nespornou výhodou těchto jídel je mimo jiné to, že je zvládne i naprostý kuchařský začátečník. Jak na ně a s čím je podávat?

Známé přísloví praví, že ty nejjednodušší věci jsou mnohdy nejlepší. Pro bramborové placky, tradiční lokše a zelné placky z kysaného zelí to rozhodně platí – jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň si na nich pochutná v podstatě úplně každý. Díky tomu, že je lze různými způsoby obměňovat, navíc nikdy neomrzí.

Spoustu dalších jednoduchých receptů přináší portál www.receptik.cz, který je zaměřen na českou i světovou kuchyni.

Recept č. 1: Lokše s povidly a mákem

Historie receptu na lokše sahá hluboko do minulosti, proto lze tento pokrm z brambor a několika málo dalších ingrediencí bez nadsázky označit za tradiční. Lokše se podávají jak na slano, tak na sladko. Zároveň mohou představovat přílohu k masu i hlavních chod.

Vynikající lokše s povidly a mákem, které se skvěle hodí například k snídani nebo jako poobědový dezert, si lze připravit podle následujícího receptu.

Ingredience:

  • 250 kg brambor
  • 50 g hladké mouky
  • povidla
  • mletý mák + moučkový cukr
  • 1 lžíce másla (volitelné)

Postup:

Brambory se uvaří doměkka, rozmačkají vidličkou nebo šťouchadlem a nakonec se dobře smíchají s moukou. Lokše se pečou nasucho, proto stačí vytvořit kuličky, rozválet je na placky a opéct je na rozpálené pánvi (cca 1 min. z každé strany).

Na závěr se lokše potřou povidly a posypou mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Kdo chce, může je pokapat trochou rozpuštěného másla.

Recept č. 2: Bramborové placky se sýrem

Bramborové placky se sýrem jsou dalším bleskovým a zároveň vynikajícím pokrmem, na kterém si pochutná celá rodina. Jejich příprava je jak jinak než velmi jednoduchá. Základem jsou brambory, sýr, vejce a hladká mouka, ostatní suroviny lze dle libosti obměňovat.

Ingredience:

  • 250 g vařených brambor
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • hladká mouka dle potřeby
  • 1 stroužek česneku
  • sušené bylinky
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Brambory je lepší uvařit den či alespoň několik hodin předem. Poté se jednoduše rozmačkají a smíchají s nastrouhaným sýrem, moukou, vejcem, prolisovaným česnekem, bylinkami, pepřem a špetkou soli. Z těsta se vytvoří placičky, které se usmaží na rozpáleném oleji dozlatova.

Recept č. 3: Zelné placky z kysaného zelí

Zelné placky je možné připravit na pánvi i v troubě, přičemž pečené jsou pochopitelně o něco zdravější. I v tomto případě jde o velmi jednoduchý recept vhodný pro začátečníky, zapotřebí je jen kyselé zelí a několik málo základních surovin. Zelné placky z kysaného zelí lze připravit také ve vegetariánské variantě, stačí sádlo nahradit olejem.

Ingredience:

  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g hladké mouky (+ podle potřeby)
  • 1 vejce
  • sádlo / olej (na pečení není nutné)
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup:

Postup je extra jednoduchý – všechny uvedené ingredience kromě sádla/oleje se smíchají. Ze vzniklého těsta se poté tvarují placky, které se buď smaží na pánvi, nebo se pečou v troubě dozlatova. Zelné placky chutnají skvěle například v kombinaci s kefírem, lze je však podávat i jen tak.