Dna – nemoc králů 

Dna je nazývána nemocí králů právě proto, že se vyskytuje spolu s nadměrným příjmem alkoholu a pokrmů z masa. Ty jsou totiž bohaté na takzvané puriny, které v případě nedostatečném odbourání v těle způsobují nadměrnou tvorbu kyseliny močové. Je větší pravděpodobnost, že budete dnou trpět, pokud jste obézní, stravujete se nesprávně a málo pijete. Dna se řadí mezi revmatická onemocnění a můžete ji znát také pod názvem pakostnice. Postihuje častěji muže než ženy, a to rovnou třikrát! Typickým pacientem je obézní čtyřicetiletý muž. Takzvaný dnavý záchvat je velmi vážným projevem této nemoci. Je spojen s velmi silnou bolestí některého z kloubů. Nejčastěji se však jedná o palec u nohy. Postižený kloub je napuchlý, zarudlý a velmi citlivý na dotek. Právě ukládání krystalků kyseliny močové v okolí kloubu může způsobit i poškození tkáně. Z toho důvodu může dojít ke zhoršení pohyblivosti kloubu nebo i jeho deformaci.  

Co zařadit do svého jídelníčku při onemocnění dnou 

Nejdůležitější vůbec je dodržování pitného režimu, aby mohlo docházet k vyplavování kyseliny močové z těla. Denní příjem tekutin by se měl pohybovat okolo tří litrů a mělo by se jednat hlavně vodu, neslazený čaj nebo čerstvě vylisovaný džus. Základem stravy je ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky, vejce a obiloviny, přičemž maso by do jídelníčku mělo být zařazováno jen v malých porcích a doporučená úprava masa je vaření nebo dušení. Ovoce je vhodné všechno, nejčastěji ve formě salátů nebo kompotů. Zelenina se doporučuje podávat tepelně upravená, nejčastěji dušením, ale v některých případech může být i zapékaná. Mléko a mléčné výrobky můžete jíst všechny, včetně tvarohu a smetany. Na přípravu pokrmů používejte máslo a rostlinné oleje. Masa volte jen malé porce upravené šetrně (vaření, dušení), a to libové vepřové a hovězí. Dále sladkovodní ryby bez kůže a z těch mořských lososa nebo tuňáka. V období bez záchvatů si můžete občas dopřát drůbeží maso nebo šunku. Omezte příjem soli, místo toho můžete jídlo ochutit čerstvými nebo sušenými bylinkami či nedráždivým kořením. Polévky jsou nejvhodnější čistě zeleninové a přílohy všechny krom bramborových hranolků. V noci se kyselina močová v našem organismu udržuje nejvíce, proto je vhodné skoncovat s večerním zobáním u televize. Poslední jídlo dne by mělo být podáváno asi tři hodiny před spánkem. Pitný režim zahrnuje veškeré druhy čajů (černý, zelený, ovocný i bylinný), vodu (s citronem), džusy a ovocné šťávy.  

Jakým potravinám se při onemocnění pakostnicí vyhýbat? 

Z ovoce vynechte fíky a rebarboru a ze zeleniny veškeré luštěniny, ale i růžičkovou kapustu, špenát, chřest nebo červenou řepu. V období záchvatů vyřaďte ze stravy plísňové sýry. Při přípravě pokrmů nepoužívejte živočišné tuky jako je sádlo nebo slanina, a vynechte všechna tučná jídla. Taktéž se vyvarujte veškerým uzeninám, paštikám, párkům a klobásám. Ze svého jídelníčku odstraňte také veškeré vnitřnosti, zvěřinu, mořské ryby a maso mláďat. Platí totiž, že z čím mladšího zvířete maso pochází, tím více purinů obsahuje. Vyhněte se také dochucovadlům jako je masox, polévkové koření, sójová omáčka nebo worchester, ostrému a dráždivému koření (kari, chilli, pepř), houbám a pikantním pochutinám (hořčice, sardelová pasta a křen). Nekonzumujte vývary (s játrovými knedlíčky), luštěninové polévky a jakékoliv polévky instantní. Z nápojů byste měli oželet zrnkovou kávu, silný černý čaj, silné kakao a čokoládu a veškerý alkohol. Ze sladkostí a moučníků je to potom čokoláda, marcipán a smažené druhy sladkostí, jako jsou koblihy nebo vdolky.  

Jednodenní vzorový jídelníček 

Při onemocnění pakostnicí by vaše denní strava měla vypadat následovně: na snídani si dejte žitný chléb s čerstvým sýrem s rajčetem a k tomu popíjejte šípkový čaj. Na dopolední svačinu volte syrovou mrkev (nebo jablko či meruňku) spolu s nízkotučným jogurtem. Poobědvejte zeleninovou polévku s pohankou a jako druhý chod jahodové knedlíky s tvarohem. Na odpolední svačinu si můžete dát zeleninový salát, který v případě potřeby či hladu můžete doplnit o krajíček žitného chleba. Jako večeři je vhodné kuře na paprice s vhodnou přílohou (houskový knedlík nebo rýže). V případě potřeby můžete do jídelníčku zařadit i druhou večeři, takzvanou studenou. Ta by se v tomto případě skládala z dalamánku s máslem, sýrem a paprikou.