- Reklama -

Máme pro vás 2 zdravé pomazánky na odpolední svačinu!

Author

Categories

Honí vás největší mlsná ve večerních hodinách? Náletům na ledničku se sice snažíte bránit, ale ne vždy se vám to podaří? Jestli to není tím, že odpoledne nesvačíte!

Odpolední svačiny se nevyplácí podceňovat. Nejenže zajistí, že až do večera budete skály lámat a mít energie na rozdávání, ale také vás zbaví hladu ve večerních hodinách. Musí se ale jednat o „zdravou“ svačinu, tedy žádné chipsy ani čokoládové tyčinky. Přímo ideální je krajíček celozrnného chleba s nějakou pomazánkou. My pro vás máme recepty na dvě: rybičkovou a mrkvový hummus.

Rybičková pomazánka

Připravte si 3 plechovky sardinek v oleji, červenou cibuli, šťávu z 1 citronu, 200 g smetanového sýra, 150 g řeckého jogurtu, sůl a mletý pepř. Ze sardinek slijte olej, dejte je do mísy a rozmačkejte vidličkou. Cibuli a okurky nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k sardinkám. Pokud toužíte po pomazánce velmi jemné konzistence, použijte food procesor. Směs ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, přimíchejte sýr, jogurt, důkladně promíchejte, popřípadě našlehejte ručním šlehačem. Servírujeme na chlebu ozdobené snítkami kopru a nakrájenými kyselými okurkami.

Mrkvový hummus

Chutný a velmi zdravý je i mrkvový hummus. V hrnci nahřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte utřený stroužek česneku a 1 minutu ho opékejte. Přidejte 300 g nastrouhané mrkve, půl lžičky římského kmínu a dalších 5 minut opékejte. Zalijte 150 ml vody, osolte a 10 minut vařte. Jakmile se voda vstřebá, dejte hrnec stranou, přisypte 200 g slité předvařené cizrny, promíchejte a nechte zchladnout. Pak vše vložte do stolního mixéru nebo kuchyňského robotu, přidejte sůl a čerstvý mletý pepř, 1/3 lžičky kurkumy, šťávu z půlky citronu a rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a chilli vločkami. Před podáváním ozdobte koriandrem, nasekanou chilli papričkou a zakápněte olivovým olejem. Skvělý je mrkvový hummus třeba s tortillami.   

- Komerční sdělení -az hobby

Author

Share